Gastronomik sayohat

8 kun | 7 kecha

Nonushta asosida

90$

Gastronomik sayohat

“Uzbekistaneodu”da Gastronomik turizm assotsiatsiyasi tashkil etildi, Gruziya poytaxti Tbilisi shahrida oʻzbek taomlari taqdimoti boʻlib oʻtdi, bu tadbirlar mamlakatimizda gastronomik turizmni rivojlantirishga turtki boʻldi. Bugungi kunda gastronomik turizm jahon bozorida eng dinamik va rivojlanayotgan sayyohlik yo‘nalishi sifatida e’tirof etilgan. Umuman olganda, turizm sohasining umumiy daromadlarida gastronomik turizmning ulushi 30 foizga yetib, bu ko‘rsatkich sezilarli darajada o‘smoqda. O‘zbek oshxonasi xorijlik sayyohlar uchun mamlakatimizning asosiy diqqatga sazovor joylaridan biridir.

O‘zbek oshxonasi fors-tojik xalqlarining pazandalik an’analaridan ko‘p narsalarni olgan. Uning osiyolik ildizlari ayniqsa lag'mon, manti va palov kabi taomlarda yaqqol seziladi. Va nihoyat, o'zbek oshxonasi taxminan 150 yil oldin, unda Evropa sabzavotlari: kartoshka, turp, pomidor, karam va boshqalar mustahkam o'rnashgan paytda shakllangan.

Biz taklif qilayotgan ekskursiya sizlarga o‘zbek oshxonasining sharqona sirlarga to‘la 1001 kecha ertakidek ajoyib olamini ochib beradi. Bu sirlarni bilmay turib, haqiqiy o‘zbek palovi, kabobi, lag‘moni va boshqa o‘ziga xos taomlarini tatib ko‘ra olmaysiz.

1-kun. Buxoroga havo parvozi

Buxoroga yetib kelish. Oʻzbekiston hududi Oʻzbekiston vaqti (UZT) deb ataladigan vaqt zonasida joylashgan boʻlib, Moskva bilan vaqt farqi +1 soat.

“Spice House” an’anaviy Buxoro choyxonasida choy ichish va engil kechki ovqat – bu yerda mehmonlar o‘zbek ziravorlari haqida qisqacha insho olishlari mumkin. Palov, manti, samsa, shurpa, chuchvara, lag'mon

Buxorolik mashhur ziravorlar yetkazib beruvchi Mirfayoz Ubaydov boshqaruvida “Ipak yo‘li ziravorlari” choyxonasi ochildi.

Sizni o'tlar va ziravorlardan tayyorlangan juda ko'p turli xil mazali choylar bilan ajablantiradigan ushbu noyob kafega tashrif buyuring.

2-kun. Buxoro

Nonushtadan keyin avtobusda Buxoro bo'ylab sayohatga chiqamiz:

ARK qalʼasi (miloddan avvalgi IV — XIX asr) — oʻrta asrlarda amir saroyi, zarbxona, masjidlar, davlat muassasalari, omborlar, doʻkonlar, qamoqxona va xalq yigʻinlari uchun hududi boʻlgan butun shahar boʻlgan;

Somoniylar maqbarasi (IX — X asrlar) — Oʻrta Osiyoda birinchi boʻlib pishiq gʻishtdan kub shaklida qurilgan, gumbazi yopilgan va gʻishtning oʻziga xos geometrik dizayni bilan qurilgan bino — jahon meʼmorchiligining durdona asari.

Sharq bozoriga tashrif va lag'mon tayyorlash uchun mahsulotlar sotib olish (sotib olish turistlarning o'zlari tomonidan gid yordamida amalga oshiriladi, shu bilan birga sotib olish uchun pul ularga ajratiladi. Mehmonlar ko'rsatishlari kerak. ularga ajratilgan pulni to'g'ri taqsimlash uchun mahorat va sharqona savdolashish qobiliyati).

Milliy uyda Lagman mahorat darsi. Mehmonlar lag'monni tayyorlashda bevosita ishtirok etishadi va hatto xamirni o'zlari ham yoyib yuborishadi. Aktsiya odatiy o'zbek uyida bo'lib o'tadi. Lag'monni tayyorlagandan so'ng, mehmonlar dasturxon atrofida o'z joylarini egallab, o'zlarining oshpazlik ijodini sinab ko'rishadi.

Eski Buxoro hammomlarini ziyorat qilish (XVI asr). Bu erda eski retseptlar bo'yicha tanani tozalash protseduralari hali ham qo'llaniladi.

3-kun. Buxoro

Buxoro bo'ylab sayohat:

Lyabi-Hauz majmuasi (XVI-XVII asrlar) masjid, Nodir devon-begi madrasasi va karvonsaroydan iborat majmua. Majmua o‘rtasida qari daraxtlar bilan o‘ralgan katta hovuz joylashgan. Palov, manti, samsa, shurpa, chuchvara, lag'mon

Poykalyan majmuasi (XII — XVI asrlar) — eski Buxoro markazidagi meʼmoriy ansambl — “Majidi Kalyan” sobori masjidi, “Miri Arab” madrasasi va Oʻrta Osiyo mintaqasidagi eng baland minora (46 m)ni oʻz ichiga oladi. - Minori Kalyan.

Tim Abdullaxon 1577 yilda qurilgan boʻlib, Afgʻonistondan olib kelingan ipak va jun sotiladigan Buxorodagi eng nafis savdo zallaridan biri boʻlgan.

Savdo gumbazlari uchta savdo markazidan iborat: Toki Zargaron (1570) - zargarlar bozori, Toki Telpak Furushon - doʻppi bozori, Toki Sarrafon - sarrof bozori. Bu erda siz ko'plab ajoyib suvenirlarni sotib olishingiz va haqiqiy noyob narsalarni topishingiz mumkin.

Fayzulla Xo‘jaevning uyida tushlik. 19-asr oxiri Buxoro meʼmorchiligining ajoyib namunasi boʻlgan muzey Gʻoziyenning eski kvartalidagi F.Xoʻjayevning otasi Ubaydulla Xoʻjaning uyida joylashgan. Qayta tiklangan xonalarda 19-asr oxiri - 20-asr boshlariga oid eski bezaklar, yashash xonalarining interyeri, kiyim-kechak, idish-tovoq va boshqa uy-roʻzgʻor buyumlari qayta tiklandi.

Nodir Divon-Begi madrasasida folklor tomoshasi va o‘zbek milliy liboslari namoyishi bilan kechki ovqat (kiyinish bepul).

Hozirda bu mashhur madrasa Buxoro shahri sayyohlari va mehmonlarining diqqatga sazovor joyiga aylangan. U nafaqat o'ziga xos arxitekturasi va qiziqarli yaratilish tarixi bilan, balki ochiq havoda o'tkaziladigan milliy tomoshalari bilan ham sayyohlarni o'ziga jalb qiladi. Madrasa o‘zbek xalqining milliy mumtoz musiqasi, raqslari, oshxonasi va boshqa ko‘p narsalarni o‘z ichiga olgan madaniy merosiga to‘liq qo‘shilish uchun noyob imkoniyat yaratdi. Bu yerga kirganingizdan so'ng siz ehtiyotkorlik bilan saqlanib qolgan milliy an'analarning o'ziga xos muhitiga sho'ng'iysiz.

4-kun. Buxoro - Samarqand

Nonushta.

Samarqandga jo‘nab ketish (300 km – 4 soat, konditsionerli avtobus), yetib kelgandan so‘ng mehmonxonaga joylashish. Dam olish.

Karimbek restoranida tushlik. Palov, manti, samsa, shurpa, chuchvara, lag'mon
Bu erda ular lag'mon va 15 dan ortiq shish kabobni taklif qilishadi. Va yangi sabzavot va mevalarning ajoyib ta'mi uzoq vaqt davomida esda qoladi. Restoran an'anaviy ochiq galereya-ayvanga ega eski sharqona uy bo'lib, ichki bezatishda milliy kulolchilik, qo'lda ishlangan matolar va kashtalar, tabiiy yog'och va suvli folklor naqshlari ishlatilgan. Palov, manti, samsa, shurpa, chuchvara, lag'mon

Samarqand bo'ylab avtobusda sayohat qilamiz.

Registon maydoni (XV-XVII asrlar) eski shahar markazi boʻlgan va boʻlgan uchta madrasadan iborat noyob ansambldir. Samarqand gavhari.

Gur amir maqbarasi (XV asr) - Temuriylar sulolasi dafn etilgan joy. Unutilmas moviy gumbazli noyob me'moriy yodgorlik. O'sha davr jarchilari aytganidek; “Odamlar! Agar n

yerga tushsa, Gur amir gumbazi o‘rnini egallaydi!”.

Vino zavodida kolleksion vinolarni tatib ko'rish. Xovrenko.

Shahardagi eng qadimiy vino zavodi haqidagi anʼanaviy tarixiy inshodan soʻng mehmonlarga “oʻsish tartibida” 10 ta anʼanaviy qadahlar taklif etiladi: vinodan balzamgacha – quyoshli Oʻzbekiston bilan mashhur boʻlgan eng yaxshi narsalar.

5-kun. Samarqand

Nonushta.

Piknik uchun tog'larga mashinada jo'nab ketish. Faol o'yinlar (futbol, ​​voleybol, eshak minish). Ovqat tayyorlashda ishtirok etishni xohlovchilar. Tabiatda kun bo'yi to'liq dam oling.

Shurpa tayyorlash.

O‘zbek oshxonasida oshlar bilan bog‘liq vaziyat ham juda qiziq. Birinchidan, ularning ko'pi bor. Ikkinchidan, ular odatda ko'p go'sht, sabzavot, don va dukkakli ekinlar bilan qaynatiladi. Qoshiq ularning ichida. Ularning aytishicha, bu ko'chmanchi ajdodlar suvni juda tejashga majbur bo'lgan. Ya'ni, osh muhtojlikdan qalin bo'lib chiqadi. Ha, Sharq nozik masala!

Erta kechki ovqat: Amankutan tog'larida kaboblar!!!! Shashlik (cho'chqa go'shti, qo'zichoq, mol go'shti) oshpaz tomonidan tayyorlanadi.

6-kun. Samarqand

Samarqand bo'ylab avtobusda sayohat qilamiz.

Bibixonim masjidi (XIV asr) Temur tomonidan oʻsha davrning eng katta masjidi sifatida yaratilgan loyihadir. Masjid 5 yil davomida qurilayotgan edi.

Xo'ja Doniyor maqbarasi ko'plab an'ana va afsonalar bilan qoplangan yahudiylar, nasroniylar va musulmonlar uchun ko'plab ziyoratgohlardir.

Siyob bozoriga tashrif buyurish - bu Samarqanddagi zamonaviy an'anaviy "sharq" bozori, ammo u o'zining ko'rinishini asrlar davomida o'tkazib yuborgan bo'lsa-da, u har doim o'zining rang-barangligi va taklif etilayotgan mahsulotlar xilma-xilligi bilan sayyohlarni hayratda qoldiradi (Moskvaga qaytishdan oldin barcha kerakli narsalarni sotib oling) .

Milliy uyda o'zbek pazandachilik darslari. Manti tayyorlash.

Manti. Palovdan keyin manti o'zbeklarning eng keng tarqalgan va sevimli taomidir, shuning uchun ko'p joylarda ular ovqat oxirida beriladi. Manti 4-5 mm qalinlikdagi qatlamga o'ralib, 12x12 sm o'lchamdagi to'rtburchaklar shaklida kesilgan suv bilan qattiq yoğrilgan xamirdan tayyorlanadi.To'ldirish uchun qiyma, qiyma sabzavot yoki ko'katlar bo'lishi mumkin. Manti maxsus qozonlarda (kaskanlarda) 35-45 daqiqa bug'lanadi.

Palov tayyorlash bo'yicha master-klass

Shunday sharqona maqol bor: “Boy bo‘lsang, palov ye. Kambag‘al bo‘lsang, faqat palov yeysan”. Busiz, hech qaerda - na ish kunlarida, na bayramlarda. Shunisi ta'sirliki, sharq oshxonasida ular ko'pincha bitta palov turi bilan cheklanmaydi.

Palov o‘zbek oshxonasining faxri hisoblanadi, garchi u hamma joyda turlicha pishiriladi. O‘zbek oshxonasida palovning yuzdan ortiq turlari mavjud. Hech bo'lmaganda bir qismini nomlaylik: devzira palov (devziradan palov), qozili palov (qozidan palov), postdumba palov (dumli qobiqli palov), sarimsoq palov (sarimsoqli palov), bedana palov (bedana palov). Har bir viloyatning o‘ziga xos palov retsepti borligi ham e’tiborga molik. O'zbek palovini tayyorlash retsepti ko'plab afsonalar bilan bog'liq; Ulardan biri palovni faqat o‘zbekning o‘zi pishirishi, o‘ta og‘ir hollarda – faqat erkak, ayol – hech qachon, deydi. Xonimlar xafa bo'lmasligi kerak, aksincha, siz aniq foyda olishingiz kerak.

7-kun. Samarqand - Toshkent

Mehmonxonada nonushta.

Toshkentga mashinada jo'nab ketish (300 km). Toshkentda bepul kun.

8-kun. Toshkent

Mehmonxonada nonushta. Palov, manti, samsa, shurpa, chuchvara, lag'mon

Toshkentning diqqatga sazovor joylariga sayohat: “Jasorat” monumenti, Xost Imom maydoni – tarixdagi birinchi Qurʼonlardan biri saqlangan Markaziy Osiyo musulmonlar markazi, Abdul Kosim madrasasi, Chorsu bozori

Toshkentdan jo'nab ketish.